Kivágják a fákat a Nevesincs-tó környékén, a természetvédelmi területen

Desktop
A tó és környéke (fotó: budapest.hu)

A Szilas-tó (Nevesincs-tó) környékén, 9 hektáron gazdasági célú fakitermelést kezdenek - írta ki Facebook-oldalára Deschelák Károly kerületi képviselő:

"Igen a termeszétvédelmi területen!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil

A törvények lehetővé teszik, hogy ilyen helyen is, a magántulajdonosok kivágják a fákat. A Pest megyei Kormányhivatal az engedélyező, a fővárosnak nem lehet beleszólása, a kerület vezetéséhez pedig el sem jutott hivatalosan a papír, fellebezési lehetőségünk sincs.

A tulajdonos rákospalotai gazdákat nem hibáztatom, hiszen éltek a törvények adta lehetőséggel és hát ugye ők a mezőgazdaságból szerzik a bevételeiket.

Ami jobban aggaszt, miért most a vegetációs időszakban kell megtenni, nem vagyok szakértő de ha egy madárodút egy kilóméterrel arrébb tesznek, nem tudom hogy találja meg a lakója. A fakivágás módja is furcsa , 80 méteres sávokban kerül kitermelésre, úgy fog kinézni az erdőnk mint egy hét éves fogsora. Civil tiltakozók már mozgolódnak, nem tudom mennyire lesz sikeres az akciójuk" - írja a képviselő a Facebookon.

A Fővárosi Közgyűlés szerint a fakitermelés magát a tavat nem érinti.

A Szilas-tó tavaly júliusban lett természetvédelmi terület (újra). Merk Péter kerületi képviselő tavaly azt mondta: "a tó magántulajdonban áll, 18 tulajdonosa van. A tónak és környékének felosztása 2001-2002-ben történt meg, még Hajdu László polgármestersége idején. A földosztó bizottság tagjai jórészt maguknak mérték ki a földeket. A tarvágást korábban az egyik földtulajdonos, Lillik György (a Jobbik korábbi kerületi polgármester-jelöltje) kérte a fővárosnál tartott földtulajdonosi megbeszélésen. A védettség most az autópályától egészen az Ázsia Center mögötti hídig terjed".

Mint ismeretes, a palotai határban (az autópálya két oldaláról van szó, a patak mögötti sávban) lakópark épül. Az autópálya Lidl felé eső oldalán épül a lakópark, a másik oldal pedig ipari övezet lesz, így a környékbeli földek értékessé válnak a beruházás miatt. Hogy a fakivágásnak van-e ehhez köze, idővel kiderül.

Akit érdekel a tó sorsa, csatlakozzon a Liva-vízimalom és Szilas tó-mentő Egyesület Facebook-oldalához.

Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek