Már a minisztérium foglalkozik a Szilas-tó és környékén történt természetkárosítás ügyével

Desktop
A fairtás nyomai (fotó: Holczhauer Gábor)

A Szilas-tó (Nevesincs-tó) környékén gazdasági célú fakitermelésbe kezdtek a természetvédelmi terület tulajdonosai, 22 hektárból 9-en kivágták a fákat. 

A tó és az erdő megmentéséért petíciót indítottak civilek, a céljuk a természetvédelmi terület megóvása és az, hogy az erdő soha ne legyen beépíthető, ne sorolhassák át építési vagy ipari területté, maradjon meg természetes élőhelynek. Mint ismeretes, a palotai határban (az autópálya két oldaláról van szó, a patak mögötti sávban) lakópark épül. Az autópálya Lidl felé eső oldalán épül a lakópark, a másik oldal pedig ipari övezet lesz, így a környékbeli földek értékessé válnak a beruházás miatt. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil

A civilek követelik, hogy a kiadott favágási engedélyt haladéktalanul vonják vissza, és arra kérik a kerületi önkormányzatot, hogy nyújtson nekik segítséget Rákospalota értékeinek megtartásáért folytatott küzdelmünkben. Ezenkívül a Fővárosi Önkormányzatot is megkeresték, kérve, hogy az lépjen fel a rákospalotai turjánvidék megmentése érdekében. Várják továbbá a parlamenti pártok felszólalását és kiállását is, mert – mint mondják – a magyar állam természetvédelmi okokra hivatkozva kisajátíthatná a területet, amiben egyébként tulajdonrésze van és kártalaníthatná a többi tulajdonost. 

A petíciót többek között eljuttatták Áder János köztársasági elnöknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Karácsony Gergely főpolgármesternek is.

A megszólítottak közül eddig Orbán Viktortól kaptak választ. A kormányfő a petíciót átirányította az Agrárminisztériumba és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkárságra, hogy foglalkozzanak az üggyel - írja az Index. 

Akit érdekel a tó sorsa, csatlakozzon a Liva-vízimalom és Szilas tó-mentő Egyesület Facebook-oldalához.

Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek