Megdöbbentő: egy napon belül eltűnt a Szilas-tónál szombaton állított emléktábla!

Desktop
Merk Péter a tóról és a malomról mesélt a Föld napján (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)

Megdöbbentő eset történt vasárnapra virradóra: ellopták a Szilas-tónál szombat délután felállított emléktáblát, ráadásul a környezetet "szakértő" kezek gondosan elrendezték, még a nyomát is eltüntetve annak, hogy itt előző nap bármilyen tábla állt volna.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil

A táblát és a nyomát is eltüntették

A jó szándékú, természetvédelmi ügy kezd fordulatos irányt venni. A történet kezdete még a '90-es évekre nyúlik vissza, amikor is Merk Péter, a Szilas-tó és a mellette álló Liva-malom elkötelezett "védője" elkezdte tómentő akcióját. Merk képviselő azóta is folyamatosan takarítja, kotorja a tó medrét önkéntes segítőivel együtt, hogy megőrizze a tó élővilágát és emlékeztessen arra mindenkit: természetvédelmi területen járunk.

Úgy tűnik, ez nem tetszik mindenkinek. A '90-es években állították fel az első emléktáblát a tó partján, melynek hamarosan nyoma veszett. A képviselő azonban később megtalálta a tóba rejtett táblát, melyet most szombaton visszahelyezett eredeti helyére, a Föld napja alkalmából.

Sokáig nem örülhettünk neki: vasárnap délelőtt Móricz Eszter önkormányzati képviselő jelezte, hogy a tábla eltűnt.

A tábla helye

Valóban, a helyszínen tapasztalhattuk - ahogy fotónk tanúsítja -, hogy a táblának nyoma sincs, sőt, a tó melletti környezetet is pont úgy állították vissza, ahogy azt korábban, a szombati rendezést megelőzően láthattuk. Vagyis még a nyomát is megpróbálták eltüntetni annak, hogy itt bármi történt volna.

Hogy miért? Talán összefüggés lehet azzal, hogy - információink szerint - a természetvédelmi terület magántulajdonba került. Több család tulajdonába. Talán nem szeretne mindenki emlékezni - és emlékeztetni - arra, hogy ez természetvédelmi terület.

A tóhoz hasonlóan a szomszédos Liva-malom is nagy tervek útjában áll: lakóparkot és szennyvíztisztítót terveznek a területre. Merk Péter ezeknél barátságosabb ötlettel állt elő: erdei iskolát alakítana ki a malomból a kerületi gyerekek számára. Mindehhez kész tervekkel is rendelkezik. Az ügy azonban rosszul áll, hiszen nemrégiben - információink szerint - a malom kikerült a műemléki védelem alól, így nyitva az út ahhoz, hogy a nyomát is eltűntessék. Ahogy tették a Szilas-tóval, mely a legutóbbi térképeken már nem is látható. Véletlenül?

Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek