app-facebook
Palocsai Béla - Momentum
körülbelül 6 hónapja

Tarvágás lesz – vagy mégsem?
Mint arról mindannyian értesültünk az utóbbi napokban, a Nevesincs tavat körülvevő természetvédelmi besorolású erdő területen fakitermelési munkák kezdődtek volna. Tarvágással.

🌳A természetvédelmi besorolás okán ez a következőképpen valósult volna meg:
🔹1. Egybefüggően 3 ha-nál nagyobb területen nem lehet tarvágást végezni, ezért a fakitermelést 80 m széles sávokban végzik....
🔹2. A területen 2 db ragadozómadár fészek van regisztrálva (ennél több van). Ezek 15m-es környezetében nem történik favágás. Vagyis 6 db fa kerül meghagyásra.
🔹3. A terület regisztrált védett növény faja a nőszőfű, 200 tő található a területen. Ennek védelmében néhány fa ismét meghagyásra kerül. (A területen mintegy 30 féle orchidea faj is található, amelyek mindegyike védett lenne Magyarországon. Ezek nem szerepelnek a dokumentumban)
🔹4. A területen a tarvágás után nem történik facsemete ültetés. Az állományfrissítést a maradó tönkökről történő sarjaztatásos módszerrel oldják meg. Ez általában gyengébb minőségű állományt eredményez, ami a klímaváltozás miatt jelent problémát, viszont olcsóbb a terület tulajdonosának.

😞A természetvédelmi terület jelenleg magánkézben van, számos védett állat- és növényfajnak ad otthont. A legfőbb probléma a tarvágásos fakitermeléssel az, hogy az élővilág jó eséllyel helyrehozhatatlanul sérül, nem fog tudni regenerálódni. Ugyan az adott területen eddig is történt fakivágás, azonban a klímaváltozás miatti hőmérséklet emelkedés és csapadékmennyiség csökkenés miatt az ilyen jellegű helyek élővilága sokkal kiszolgáltatottabbá vált egy ilyen drasztikus beavatkozásnak.

⚖️A jelen helyzet tökéletes példája annak, amikor az egyéni érdekek és a közösségi érdekek vannak a mérleg két oldalán. Magánemberként, minden törvényt és előírást betartva a tarvágásos fakitermelés a legkézenfekvőbb, viszont a közösségnek sem lehet felróni, hogy továbbra is erdőként, sporthelyként, pihenőhelyként szeretnék használ a Nevesincs tó körüli területet.

🧐Több Facebook bejegyzésben olvashattuk tényként, hogy a fakivágás meg fog történni, nincs mit tenni. Nem vagyok az a fajta ember, aki elfogadja, hogy sajnos nincs megoldás. Felvettem a kapcsolatot a tulajdonosokkal, és találtunk is egy olyan verziót, ami mindenkinek megfelelő.

Első körben elértem, hogy pár nappal elhalasszák az erdőirtási munkálatokat.
Másrészt javasoltam, hogy az Önkormányzat vegye bérbe a területet a tulajdonosoktól. Így a tulajdonosok sem károsulnak és az közösségnek is megmarad a terület a jelenlegi állapotában.

🌳💜Hosszú távon minden nagyobb város ilyen erdősávokat próbál kialakítani, mert ezek védősávként veszik körbe a lakott területeket. Megkötik a talajvizet, felfogják a külső területekről érkező port, mérséklik a területek klímáját. A kerületünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezik ezzel, így véleményem szerint a Nevesincs tó körüli erdősáv védelmének egyik elsődleges feladatunknak kell lennie.

💜 Hogy lezárjam a bejegyzésemet, NEM LESZ TARVÁGÁS.

#vanmegoldás #kommunikáció #Momentum

Továbbiak
58
59
7
29